Skip to main content
Please wait...

UČENICI PRVIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA KS NA STUDIJSKOM PUTOVANJU "OD RATA DO MIRA"

(14, May 2024)

Učenici prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo krenuli su jutros na četverodnevno studijsko putovanje "Od rata do mira" koje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, prema kojem će posjetitit centralni, sjeverni i zapadni dio naše zemlje.

Prema planu putovanja, učenici će posjetiti Fojnicu, Vitez, Jajce, Bihać, Cazin, Veliku Kladušu, Bužim, Bihać, Prijedor, Vlašić i Travnik.

Učenicima su se na putovanju pridružili i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koji su istakli da je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje.

"Ovo je novi učenički standard. Želimo učenicima pružiti najbolje mogućnosti da bi sutra mogli očekivati svjetliju budućnost za BiH i naše društvo. Ako učenicima budemo pružali dobre prilike, programe, projekte, školsku infrastrukturu i opremu, sigurni smo da ćemo kreirati ambijent koji će za njih biti poticajan da rade na svom ličnom i profesionalnom razvoju", rekla je ministrica Hota-Muminović i dodala da će učenici imati priliku da se upoznaju s prirodnim i historijskim ljepotama naše zemlje.

Studijska posjeta “Od rata do mira” jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti posebnog programa “Kultura sjećanja”, a protežu se od vrtića pa sve do kraja srednje škole.

Učenici će, između ostalog, imati priliku da posjete Franjevački samostan, obiđu šehidsko spomen-obilježje kod Donje džamije u Ahmićima, posjete Stari grad Ostrožac, mezar generala i heroja odbrambenooslobodilačkog rata Izeta Nanića, Muzej 505. bužimske brigade, Nacionalni park Una, šehidsko spomen-obilježje Kamičani, čaršiju u Kozarcu...

"Učenici će imati priliku da prisustvuju historijskim časovima. Posebno će biti naglašena uloga Petog korpusa Armije BiH, posjetit će Spomen-sobu generala Izeta Nanića. Ovo je jedna velika učionica na otvorenom, sve ono što su kroz osnovnu školu učili i što će učiti u srednjem obrazovanju, iz prirodnih, društvenih nauka i egzaktnih nauka imat će priliku da vide na licu mjesta. Pokazalo se da je ovo dobar projekt koji je u potpunosti finansiran iz budžeta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, te smatramo da sve što sada uložimo u našu djecu predstavlja pravu investiciju. Sigurni smo da će ova djeca biti kreativci, da će doprinostiti svojoj domovini, njegovati mir, toleranciju i suživot, te da će se međusobno upoznavati", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Za koordiniranje ovih aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a sve s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja. 

Premijer Uk naglasio je da se radi o jednom od bitnijih projekata, jer je opredjeljenje Vlade KS ulaganje u mlade i obrazovanje, kroz infrastrukturu, opremanje škola, ulaganje u nastavnike.

"Ovaj studijski program koji traje od ove školske godine, a naša namjera je da se on proširi u narednim godinama i na druge krajeve BiH, kako bi učenici tokom srednjoškolskog obrazovanje obišli sve krajeve naše zemlje. To je najbolji način da upoznaju ljepote naše domovine", rekao je premijer Uk.

Slika