Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ U KOZARCU: VAŠA JE ZADAĆA DA PAMTITE ISTINU I PRENOSITE JE DALJE

(16, May 2024)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović jučer je s učenicima prvih razreda srednjih škola Kantona Sarajevo, koji se nalaze na studijskom putovanju "Od rata do mira", posjetila brojne lokacije u Krajini, odnosno Kozarcu.   

Putovanje je organizirano s ciljem njegovanja kulture sjećanja i pamćenja i upoznavanja s kulturno-historijskim znamenitostima i prirodnim ljepotama naše domovine. Ovo studijsko putovanje realizira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, a za koordiniranje aktivnosti zadužen je Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Prva lokacija za sarajevske đake jučer je bio memorijal Garavice u Bihaću, nakon čega je uslijedila posjeta Nacionalnom parku Una, odnosno Japodskim otocima, a potom i Kozarcu. 

U ovome mjestu đaci su najprije mogli posvjedočiti jednoj od brojnih uspješnih povratničkih priča, prilikom posjete proizvodnom pogonu kompanije „Austronet“, koja osigurava egzistenciju za više od 130 radnika, a proizvode vrhunske kvalitete plasira diljem svijeta.

Uslijedilo je posjeta Centralnom spomen-obilježju žrtvama regije Kozarca 1992-1995., te upoznavanje s historijom i znamenitostima Kozarca. Počast ubijenim odata je na Šehidsko mezarju Kamičani, u kojem su mir pronašli nevino stradali građani Kozarca i okoline, njih 1.232. Delegaciju je dočekao i prigodnim govorim đacima obratio se glavni imam MIZ Kozarac Amir ef. Mahić.

Kako je ovom prilikom poručila ministrica Hota-Muminović, ovo je prva generacija koja je krenula na ovakve učeničke pohode kako bi se upoznala s istinom, koju nikada ne smijemo zaboraviti. 

„Pamtite s ljubavlju, pamtite otpor, prkos ovih ponosnih ljudi, koji nisu dali da se ovdje život ugasi. Zato nam je bilo važno da vidite i uspješne priče poduzetnika u Kozarcu, u Prijedoru, da vidite ponos ljudi koji žele da grade svoju budućnost ovdje. To je vaša mala zadaća, da ovo pamtite i prenosite dalje“, poručila je ministrica Hota Muminović, koja je ovom prilikom mlade pozvala da grade svoju budućnost u svojoj domovini. 

Kako je potcrtala, sve ono o čemu đaci slušaju na ovome putu, odnosno sve aktivnosti koje su za njih pripremljene su standardizirane.

„Ove aktivnosti su uobličene u priručnik za sve aktere koje nose ove aktivnosti u vidu nastavnih materijala, kako bi bili pedagoški prilagođeni i kako bi bili bazirani na historijskim istinama i činjenicama“, objasnila je resorna ministrica. 

Nakon Kozarca, učenici su nastavili put prema Vlašiću i travničkom kraju, gdje će također učiti o historiji i ljepotama ovoga dijela Bosne i Hercegovine.

Slika